Câte ceva despre euritmie VIII: Euritmia terapeutică de la constituția umană generală la particularizarea individuală – anamneza de mișcare
Pentru a putea intra în spațiul personal și intim, atât de necesar procesului terapeutic, este nevoie ca euritmistul terapeut să aibă la îndemână niște instrumente de observare și un mod de a privi care să îi permită să ajungă cât mai profund și obiectiv la nevoia pacientului său. Pentru crearea unui astfel de spațiu este întăi de toate necesară cunoașterea, care va deschid ușa către încredere, apoi disponibilitatea și interesul care va naște deschidere, cât și capacitatea de a înfăptui alături de pacient care va dezvolta siguranță.
Pe baza cunoașterii constituției umane, a anatomiei și antropologiei, a fazelor de evoluție și dezvoltare, ca euritmiști terapeuți avem la îndemnă o perspectivă extinsă asupra ființei omului care include:
Constituția fizică, trupească cu caracteristicile sale
- forma trupului
- poziția și postura
- proporțiile și dimensiunile lor
- relațiile propoțiilor
- particularități de formă
- raportul la direcțiile spațiului
- structura fizică
- greu-ușor
Constituția vitală
- culoarea pielii, părului, ochilor
- calitatea pielii
- procesele vitale
- dinamica proceselor vitale
- calitatea proceselor vitale
- fluiditatea sau rigiditatea mișcării
- obiceiuri
- ritmuri
- lumină-întuneric
Constituția psihică
- culoarea mișcării
- predominanțele sufletești (gând, sentiment, voință)
- înclinații
- pasiuni
- vicii
- dinamica senzorială
- tonus
- tensiune – relaxare
- atmosfera din jurul omului
- concentrare și destindere
Constituția individuală
- conștiența de sine
- prezența de spirit
- capacitate de decizie
- stăpânirea de sine
- menținerea intenției
- cald-rece
Privind astfel omul care vine cu o nevoie ce necesită un proces terapeutic, realizăm o serie de exerciții și de mișcări specifice fiecărei părți constitutive așa încât imaginea nevoii sale să devină clară pentru euritmist. Anamneza de mișcare permite euritmistului terapeut să identifice cum anume sunt dinamicile din ființa omului din fața sa și în baza structurii de observare de mai sus își conturează direcțiile următorilor pași ai procesului de terapie. Există exerciții specifice pentru fiecare parte constituivă și elemente de mișcare care scot în evidență excesele sau lipsurile pe care un om le are pe fiecare din cele 4 părți constitutive.
Alături de această anamneză de mișcare sunt așezate apoi, diagnosticul medicului, analizele sau evaluările de specialitate și tipul de medicamentație și recomandările primite clinic. În urma acestui proces de anamneză se realizează un plan de terapie care va fi dezvoltat cu pacientul respectiv. Recuperarea sănătății este un proces de restabilire a echilibrului între toate aceste părți constitutive, iar euritmia terapeutică este mijlocul de a dezvolta conștient capacitatea de a ține în echilibru toate aceste părți care ne compun.
Lasă un răspuns
Vrei să te alături discuției?Aici poți contribui!