Câte ceva despre Euritmie
Mi-am reluat de ceva vreme, după o mutare din oraș la sat, activitatea ca euritmist. Prilej cu care iată săptămânal mă văd cu un grup de oameni la Cluj unde lucrăm cu drag diverse aspecte din euritmie.
Vin oameni care au mai întâlnit euritmia dar vin È™i oameni care n-au întâlnit euritmia È™i aÈ™a cum este absolut firesc, se întorc fiecare dintre ei în mediul lui de viață È™i sunt întrebaÈ›i de familie, de prieteni …
“- Auzi da ce faci tu în fiecare săptămână? Ce e aia Euritmie?“
O întrebare care te pune într-o mare dificultate ca om care te întorci cu entuziasm de la un astfel de workshop și ai vrea să împărtășești din experiența ta și din trăirea ta, dar sesizezi că n-ai nici un element concret de a o descrie altul decât faptul că ceea ce ai trăit și experimentat este plin de viețuire.
Te trezeÈ™ti că bâjbâi un răspuns căutând să dai glas la ceea ce ai trăit, la ceea ce ai făcut, la ceea ce ai văzut È™i realizezi că ceea ce iese este un amalgam de exprimare care pentru cel care te ascultă crează È™i mai mare confuzie. Brusc te întrebi È™i tu …da chiar aÈ™a oare cum explic eu treaba asta?
Mulțumesc Veronicăi pentru faptul că a venit să îmi spună
“- Uite mă tot frământă un gând de ceva vreme căci sunt întrebată când de unul când de altul ce e euritmia È™i deÈ™i am vrut să răspund mi-am dat seama că habar n-am ce să spun….aÈ™a că tu fiind euritmist poÈ›i să îmi spui È™i mie ce anume le răspund la o astfel de întrebare?“
Evident că am zâmbit căci nu e prima dată când această întrebare vine către mine. Așa că hai să vedem ce poate să fie oare Euritmia?
Răspuns “antroposofic“ – promit nu È›in o conferință
Euritmia este o formă de artă a mișcării care face vizibilă muzica și poezia. Instrumentul de lucru al acestei arte este trupul uman iar mediul de lucru este sunetul vorbit sau cântat pe care euritmistul, prin trupul său devenit instrument, îl dezvăluie prin mișcări și gesturi caracteristice care aduc în formă senzorial vizibilă ceea ce în mod normal nu vedem, ci doar auzim.Prin intermediul său putem avea o experiență cu spiritul limbi și cu legitățile sale, cu ființa muzicii și cu legitățile sale.
Răspuns artistic
Poezie în mișcare, muzică în mișcare.
AÈ™a cum poetul are cuvântul scris, pictorul imaginea, sculptorul dalta, fotograful aparatul, designer-ul veÈ™mintele, arhitectul planul etc, euritmistul are propria sa ființă ca È™i instrument. Dacă la poet sau scriitor avem publicaÈ›iile, la pictor expoziÈ›iile, la sculptor statuile, la fotograf imaginile, la designer- hainele, la arhitect clădirile, la euritmist avem spectacolele. ÃŽn concluzie este o artă performativă, putem să o aÈ™ezăm alături de surorile sale, dansul, baletul, teatru însă, deÈ™i se poate, prin prisma faptului că este o artă performativă, alătura artelor spectacolului, nu este nici dans, nici balet, nici teatru…este Euritmie.
Răspuns neaoș
Gimnastică cu sufletul.
Așa cum un sportiv se străduie să își fortifice și să-și educe trupul pentru a ajunge la performanță, la fel face euritmistul cu trupul său cu diferența că perspectiva acestuia la constituția umană este ceva mai complexă. Euritmia oferă posibilitatea unei pătrunderi cu conștiență în ceea ce este organizarea ființei omenești. Pe de o parte aspectul fizic este cunoscut intim căutând să vedem cum este structurată și organizată fiecare parte a trupului așa încât este un vehicol pentru mișcare. Pe de altă parte aspectul vitalității care se regăsește întrepătruns în trupul fizic vivifiindu-l și aici intră în discuție o sumedenie de procese cu organele lor fără de care am muri (respirație, digestie, circulație, reproducere samd), procese a căror dinamică euritmia le include în procesul de modelare a instrumentului ( vă reamintesc trupul) pentru a putea să devină cât mai maleabil mai modelabil pentru mediul sonor. Urmează aspectul psihic sau sufletesc care vine în discuție și care are altă configurație ce include trei domenii mari, fiecare cu dinamicile sale specifice, respectiv gândirea, sentimentul-(emoțiile), voința. Acest element vine peste celelalte două menționate anterior, de fapt se întrepătrunde lor. Ca să fie treaba treabă, mai intră și individualitatea umană, sâmburele acela care e unic în fiecare din noi care trebuie inclus în poveste. Când toate părțile astea se mișcă cu conștiență și voit faci gimnastică sufletesc-spirituală.
Răspuns ambiguu
Un fel de dans care nu-i dans, un fel de balet care nu-i balet, un fel de teatru care nu-i teatru, un fel de miÈ™care cu muzică È™i cu poezie, cu coregrafie, cu costume, cu voaluri, habar n-am e frumos È™i nu prea înÈ›eleg unde să îl pun aÈ™a că îți pot spune că e euritmie. Tre’ să vezi, să trăieÈ™ti să experimentezi ca să pricepi.
Răspuns amuzant
Dacă bărbații în balet poartă izmene pe scenă, în euritmie poartă rochii și aripi de înger.
Voi reveni pe marginea euritmiei cu ramurile acesteia, dezvoltate așa încât să descoasem și să aprofundăm misterul.
Lasă un răspuns
Vrei să te alături discuției?Aici poți contribui!