Câte ceva despre Euritmie III: Euritmia artistică – Azi
În anul 1911 sa născut euritmia ca formă de artă, cea mai tânără dintre artele performative, dar, zic eu și îmi asum afirmația complet, cea mai nobilă dintre ele.O bună prietenă actriță, Iuliana Mușetescu discutând odată o privea ca o regină a artelor performative. Având două ramuri majore care se întrepătrund de foarte multe ori, euritmia artistică poate fi privită din două persepective diferite, odată euritmia cuvântului sau cum mai este numită euritmia poetică și euritmia tonală, numită și euritmie muzicală.
Rudolf Steiner a subliniat mereu că esența cea mai pură a euritmiei este însă euritmia poetică, a cuvântului. Cea muzicală este mai plăcută, dar ființa adevărată a eurmitmie se trăiește în cuvânt.
Perioada de lucru a lui R. Steiner cu primii euritmiști a fost una plină, abundentă, fiind sute și sute de pagini de forme, de exerciții , indicații și de elemente oferite acestora spre dezvoltarea acestei arte. În proces au fost dezvoltate toate temeliile necesare pentru transformarea trupului în instrument pentru cuvânt și muzică.
Acum gândiÈ›i-vă că doriÈ›i să învățaÈ›i să cântaÈ›i la pian sau la chitară sau la orice alt instrument alegeÈ›i. ÃŽncepeÈ›i cu simfonia a 9 – a de L.Beethoven ? Poate cu melc melc codobelc dacă n-aÈ›i cântat niciodată. Orice cântec ar fi, întâi trebuie să o scoateÈ›i la capăt cu instrumentul È™i să vă dobândiÈ›i abilititățile practice È™i teoretice muzicale È™i să exersaÈ›i…mult. ÃŽntr-o zi vine momentul È™i pentru simfonie, dacă este suficientă dedicare, destulă perseverență È™i mai ales pasiune.
Acum asta se întâmplă când ai un instrument pe care îl iei gata făcut. Noi euritmiÈ™tii, n-avem acest noroc….suntem mai norocoÈ™i de atât! Avem o grămadă mare de lut moale È™i viu, trupul nostru, pe care trebuie să-l modelăm 5 ani de zile aÈ™a încât să devină instrument pentru muzică È™i poezie.
Studiu de bază atât durează, după care mai sunt încă 2 sau 3 ani, după caz, pentru specializările oferite de euritmie. Oricum ar fi, trebuie să faci niscvai mișcare vreo 7 ani, susținut și intensiv.
Nu merge la fără frecvență È™i nici online. Unde se ajunge la finalul unui aÈ™a lung proces?… vă îndemn să priviÈ›i fotografiile unora dintre cele mai prestigioase ansambluri de euritmie internaÈ›ionale È™i cu bucurie spun È™i naÈ›ionale. ÃŽn România încă mai există o È™coală de euritmie. Fără ea mulÈ›i dintre euritmiÈ™ti de azi, activi pe plaiurile mioritice n-ar fi. Procesul de a te modela din om de rând în euritmist este unul anevoios È™i uneori dureros pe toate planurile, dar de o frumuseÈ›e È™i cu niÈ™te câștiguri în conÈ™tiență cum foarte puÈ›ine căi de cunoaÈ™tere de sine oferă astăzi.
Studiul presupune nu doar mișcare, care de altfel în primul an include mai multe paliere pe lângă euritmie se studiază și gimnastica Bothmer, ci și aspecte teoretice precum istoria artelor, literatură și istorie literară, fundamente de antropoplogie și antroposofie (Teosofie, Teoria Cunoașterii, Filosofia Libertății etc), istorie și teorie muzicală, anatomie, geometrie.
Alte arte auxiliare:
- pictură
- modelaj
- desen de forme
- coregrafie
- scenografie și costume
- pedagogie
- cor
- arta vorbirii
Studiul este unul complex și presupune un real angajament, dar merită fiecare strop de sudoare, fiecare scrâșnet din dinți și fiecare lacrimă vărsată. Dacă destinul vă pune înainte un astfel de drum nici nu stați pe gânduri este ceva care veți regreta toată viața că l-ați ratat.
Unde se poate astăzi studia euritmia ? Hai să vedem….
România București
Condusă de W. Weinzirl și M. Marincea, Eurythmeum București așteaptă studenți și susținători.
Ungaria
Artemis
Germania
Eurythmeum Stuttgart
Elveția
https://www.eurythmeum.ch/
Marea Britanie
https://www.eurythmywestmidlands.co.uk/
Statele Unite
https://www.eurythmy.org/
Pe lângă acestea mai există posibilitatea unor cursuri de amatori susținute de eurimtiști pe întreg mapamondul și care chiar dacă nu au ca scop formarea în euritmie oferă o extraodinară introducere și experiență directă cu această artă celor care doresc să descopere euritmia și să se bucure de sinergia muzică, cuvânt, mișcare.
Așa sunt în țară disponibile 2 cursuri-ateliere:
- Cluj – Alexandru Bugnariu
- București – Flavia și Taisuke Sasaki
- Timișoara – Lidia Popescu (nu sunt sigur că ține un curs, trebuie întrebată)
În ceea ce privește activitatea artistică, toate școlile menționate mai sus au și ansamblu de scenă, iar separat de acestea sunt inițiative și demersuri private.
Pe lângă acestea sunt convins că sunt încă multe altele care nu le am în atenție și pe care cu drag le-aș menționa dacă le-aș ști.
Drumul acestei atât de frumoase arte are multe de oferit și vom vedea ce ne rezervă tuturor viitorul.
Până una alta… SÄ‚ DANSÄ‚M CUVÂNTUL!
Toate fotografiile din articol aparțin acestor inițiative.
Lasă un răspuns
Vrei să te alături discuției?Aici poți contribui!